Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MR

Na levé straně tabulky pana Večeře je 14bodů. První dva jsou pravdivé, dalších dvanáct jsou pouhé spekulace, které se ve většině eurozóny nepotvrdily.

0 0
možnosti
ZZ

Je celkem jedno, co považujete za spekulace a co ne.

Zadlužení států Eurozóny s kurzem EUR pohne asi stejně, jako zadlužení USA s USD.

;-D;-D;-D

0 0
možnosti
PD

Proč jsou Slováci s eurem spokojeni a u nás je problém? Je to politikum a v první fázi na něm lze ztratit politické body. Zeman a Rusové a komunisté si to nepřejí, znamenalo být více integrace do EU a jsou tu síly, které by nás naopak, nejlépe referendem, vyvedlo z EU.

1 4
možnosti
JV

Myslím si to také. Samozřejmě nejsem schopen posoudit všechny konkrétní dopady po přijetí Eura, to ale asi nikdo v této diskusi. Věřím, že jeden z hlavních důvodů současného odporu bude mít souvislost s ruskou aktivitou na našem území.

Dokud nás budou Rusové považovat za dočasně zatracenou kolonii a dokud jim budou někteří naši vrcholní představitelé poníženě líbat pozadí, jen těžko se v tomto ohledu něco změní.

1 1
možnosti
TB

jsou případy, kdy je lepší eura nemít. jde o jakousi nezávislost na pohybu měny jako takové. A také o to, že nemusíme platit dluhy jiných států, které platí eurem. vemte si takové Slovensko. V době kdy byl problém se Řeckem, tak všechny státy platící eurem musely povinně složit sumu, kterou jim přikázal Brusel. A Slovensko, samo zadlužené, si muselo půjčit od světových bank, aby mohlo tu sumu složit.

My, protože tady platidlo euro nemáme, jsme z této krize vyšli velice dobře a to zářný případ proč euro jako platidlo tady nemít. Problém Itálie je dlouhodobý a spěje to do stejného bodu. Nyní když vystoupila z EU i V.Británie, která platila vysoké poplatky Bruselu, budou mít chudší státy jako jsou třeba Portugalsko a Irsko veliké problémy s udržením své ekonomiky. A do propasti se řítí i Španělsko.

Tak proč je tedy výhodné mít tady euro jako platidlo?

0 0
možnosti
ZZ

Ať chceme či nikoliv, tak Kč je na Euro silně vázáno a pokud by EURo nějakým způsobem devalvovalo, vezme sebou i naši korunu.

To, že by ČNB nějakým způsobem mohla zásadně ovlivnit kurz koruny je iluzorní. ČNB sice může prodávat své rezervy a nakupovat za ně Dolary a Eura - ale nikdy ji to nic nepřineslo, zato měnoví spekulanti si ve změnách kurzů vždy libovali.

;-D;-D;-D

0 0
možnosti
SB

Moji prarodidče nevítali v roce 1939 Hitlera, moji rodiče nevítali sv roce 1968 sovětské okupanty a já se této rodinné tradice budu držet e nebudu v roce 2020 vítat euro.

2 0
možnosti
Foto

Ale euro k nám nepřijede v tanku. ;-D

2 0
možnosti
ZJ

Jak vysvětlit dítěti princip EU:

- Ty mi dáš 10 korun a já ti vrátím 15 korun. To se přeci vyplatí?

- Přikážu ti však, že si za moje peníze musíš koupit sušenky. Pořád super.

- Koupit je musíš, od koho ti řeknu a jaké ti řeknu, sám si vybrat nesmíš.

- Ne. Sušenky od mamky nepřichází v úvahu.

- Že koupíš jinde levněji nebo že Ti je mamka dá. To mě nezajímá, dostal jsi na to mé peníze. - Neposlechneš, tak vrátíš celých 15 korun a dáš 5 korun navíc. - Na sušenky musíš koupit krabici ode mne. Když nekoupíš, nedostaneš na sušenky. - Nemáš už peníze? Nevadí, dostaneš ještě 5 korun na krabičku, ale mamka musí vyhodit troubu na pečení sušenek. - Dostal jsi peníze, máš sušenky a máš krabičku na sušenky, jsi spokojený. - Abys byl dál spokojený, musíš k sobě do pokojíčku vzít tohohle cizího kluka. - Nechceš, že ho neznáš? Ale ty musíš poslouchat. Jinak už nedostaneš peníze, bude pokuta, nebudou sušenky, krabička ti bude k ničemu a mamka ti už sušenky neupeče, protože nemáte doma troubu. - Když poslechneš, bude dobře. A když vezmeš do svého pokoje víc cizích chlapců, třeba dostaneš peníze i na bonbóny. - Ještě maličkost, už nejsi Honzík ani kluk, ale jen euro dítě.

4 0
možnosti
JR

J95a81n 56R82á97ž

16. 11. 2020 18:56

O tak důležité věci, jako je ztráta vlastní měny, by mělo rozhodovat referendum. A podle jeho výsledků musí politici rozhodnout. Takže kolik je zastánců eura v Parlamentu je irelevantní

A jen hloupý politik by nastolil otázku přijetí eura ne jednání Sněmovny, když je jasné, že jeho přijetí podporuje cca 26% voličů a podpora stále klesá s postupujícími problémy eurozóny

A nedivme se. Kdo by chtěl do spolku, jehož členové mají dluhy v nesplatitelné výši.

0 0
možnosti
PD

Myslíte, že my náš stále vzrůstající státní dluh někdy zaplatíme?

0 0
možnosti
DR

Nedivím se. Celé to slavné Euro ať si klidně nechají v Bruselu.

8 0
možnosti
Foto

Jako první porušily kritéria Masstrichtu Francie a Německo. Dnes je nikdo ani v náznaku neplní a těžko je bude plnit v budoucnu. Když nám Brusel nebude chtít posílat peníze pod nějakou záminkou, jako teď Polsku a Maďarsku, můžeme si koruny vytisknout. Nápadné je už to, že občanské aktivity pro přijetí Eura je třeba finančně podporovat z peněz, které posíláme do Bruselu.

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
JT

J55i71r82i 16T59i73c43h27y

16. 11. 2020 16:18

Divam se na kurzy koruny proti Eu a US$, zdaji se mi dobre. Jak to Eu pracovalo v Recku?

2 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
Foto

J69i15ř49í 18K57i57n40d82l

16. 11. 2020 16:05

Euro, jako veskrze politický projekt, nerespektuje ekonomický princip tzv. optimálního měnového prostoru. Velmi názorně to ukazují nepříznivé dopady přijetí eura na jihoevropské země, ne jen Řecko, ale také třeba Itálii, která dlouho své nedostatky kompenzovala devalvací liry, ale po přijetí eura o tuto možnost přišla a nyní se potýká s většími a většími problémy. Proč tedy preferovat korunu před eurem? Základní nevýhodou přijetí eura je ztráta možnosti ovlivňovat českou ekonomiku. Česká národní banka dnes svojí úrokovou politikou může ovlivňovat tuzemskou ekonomiku (což činí). Pokud je hospodářský růst ČR spojen s nárůstem inflace, pak ČNB může zvýšit úrokové sazby a částečně tento růst korigovat. Pokud je hospodářský pokles značný, ČNB snížením úrokových sazeb podpoří přelití finančních prostředků z účtů do ekonomiky. V případě přijetí eura by ČNB tuto přímou možnost ovlivňování českého hospodářství neměla. Podstatnou nevýhodu vstupu ČR do eurozóny je ve ztrátě autonomní monetární politiky. ČNB nebude moci nadále manipulovat s úrokovými mírami či směnným kurzem tak, jako to činí doposud,“ Další nevýhodou vstupu do eurozóny a současně nutného vstupu do Evropského stabilizačního mechanismu – ESM je riziko platit cizí dluhy – zejména za jižní křídlo EU, počínaje Španělskem, přes Itálii až po Řecko. „Tak např. na Slovensku by nám mohli povídat o jejich podílu na řešení špatné hospodářské politiky Řecka. Obecně Česká republika bude ručit za hospodaření jednotlivých členů eurozóny a současně nebude schopna ovlivňovat jejich nezodpovědnou politiku. Itálie dlouhodobě porušuje rozpočtová pravidla EU, podle kterých by měly členské země udržovat dluh pod 60 procenty hrubého domácího produktu (HDP), což ČR plní a to i v případě ‚koronavirového‘ půlbilionového deficitu rozpočtu jsme pod 60 %. Itálie, její dluh se několik let pohybuje nad 130 %. Dluh Itálie v poměru k HDP je druhý nejvyšší po Řecku. A někdo a někdy tento a další dluhy jižního křídla EU bude muset zaplatit

12 0
možnosti
JR

J69a43n 97R64á30ž

16. 11. 2020 19:10

Vidíte, jsou témata, kde se shodneme R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3585x
Předseda občanské iniciativy Euro v Česku. Jedná se o dobrovolnou, nezávislou a neziskovou občanskou iniciativu, jejíž cílem je připravit Česko na přijetí eura prostřednictvím osvěty a aktivní činnosti.

 

Seznam rubrik