Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nevidím jediný důvod proč přecházet na €.

A) většina exportérů mají svoji matku v cizině, takže nám může být u zadele zda tratí, oni nám tady moc zisku nenechají.

B) Přechodem na € budou poškozeni ti zodpovědní střadatelé, které si šetří , protože teď jsou úroky téměř na nule a přechodem na € se ta ztráta ještě prohloubí přepočítáním .

c) Poškození budou všichni kdo tu nakupují, protože dojde k zaokrouhlení cen, pochopitelně nahoru, tak jako to bylo ve všech zemích, které na € přecházeli.

Ale to dotyčné panáčka asi nezajímá,prosazuje to co se hodí jemu, ne většině občanů .

Na závěr :

pokud chce někdo obchodovat se zahraničím tak prostě musí příjmout to co je výhodné pro většinu ne jen pro úzkou skupinu exportérů.

1 0
možnosti

K bodu A. Není to tak docela pravda. Zahraniční vlastník chce stále vyšší zisk (pochopitelně) a pokud zisk v korunách dělí 32, tak dostane méně, než když ho přepočítává kurzem 25 Kč/Euro. Většina zaměstanců je pak pod vyšším tlakem na výkon a přicházejí navíc i o různé benefity a prémie. A že mohou odejít? Kam by v dnešní době šli? Až na výjimky se všude propouští.

K bodu B. Záleží na tom, jakým kurzem by se přepočítávalo. Pokud například kurzem 25 Kč za Euro, tak by to podle mě bylo pro střadatele výhodné. Tuto šanci jsme ale asi na nějakou dobu propásli.

K bodu C. V době, kdy se skoro vše platí kartou nebo převodem, nevidím důvod pro zaokrouhlování. Dá se platit s přesností na cent. V obchodech v Německu jsou ceny končící ,99 naprosto běžné.

0 0
možnosti

D58a35v50i81d 98V41l36k

21. 5. 2020 10:31

Koruna je drahá hračka v rukou diletantů. Včera jsem platil fakturu do Španělska .Díky pádu koruny jsem přišel na této jedné platbě o 20 000 Kč

0 0
možnosti
Foto

obchodujte v česku nebudete mít ztrátu :-)

0 0
možnosti

J37i98r35i 10D41v93o22r78a92k

19. 5. 2020 18:51

Neni treba to dramatizovat. Ta podpora koruny sice neco stala, ale ty Eura tu zustaly. Dalsi vyvoj Koruny je nevypositatelny, takze ve Vasem clanku nevidim moc smyslu...[>-]

2 0
možnosti
Foto

Zajímalo mne, kdo je autorem tohoto příspěvku. Z perexu jsem vyčetl, že se jedná o lobistu bojujícího za euro. Prezident neziskové organizace, která je placena penězi daňových poplatníků. Tím se mnohé vysvětluje a není třeba příspěvek více rozebírat. Pro úplnost dodávám, že jsem dlouhodobým odpůrcem přijetí eura v Česku

6 1
možnosti
Foto

Vážený pane Beránku,

spolek EURO V ČESKU, který vedu, je svazkem občanů a právě proto, abychom nezavdávali příčinu pro jakákoliv podezření, že jsme nějaká placená neziskovka a nebo napojení na nějaký politický subjekt, jsme nepožádali o žádné příspěvky z veřejných zdrojů a mohu Vás ubezpečit, že veškerý provoz spolku si hradíme sami z vlastních výplat. ;-) Vyprošuji si tedy, abyste používal lživé argumenty, což je bohužel nešvar posledních let, jehož obětí jste možná právě i Vy, a proto jste odpůrce eura. Možná kdyby Vám vaše zdroje nelhaly, měl byste názor bližší tomu našemu. ;-)

3 1
možnosti

Koruna je jenom kvůli tomu, aby s ním ČNB mohla manipulovat a předstírat, že něco zachraňuje. A samozřejmě si udržela moc.

Jediné skutečné peníze jsou zlaté peníze, které si centrální banka nemůže falšovat.

Stačí rozhodnutím Parlamentu odebrat centrální bance třeba 2 biliony korun (a ještě dost zbyde) a nakoupit za ně zlato. Každý občan může obdržet pět krásných velkých lesklých zlaťáků o hmotnosti 1 OZ (trojské unce, 31,1 g).

https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=737936

1 2
možnosti

Tohleto ale neni z vasi hlavy - to byl napad velkeho Putina - "velky zlaty Rubl".

0 1
možnosti

Státní dluh ČR ve vztahu k HDP je asi 29% a kdyby ho současná koronavirová krize zvedla i o 10% ( což je málo pravděpodobné), pořád jsme na tom v tomto směru mnohem lépe, než jmenované státy jižní Evropy.

3 0
možnosti

Státní dluh k ročním daňovým příjmům je 95 %, takže stát jede na sekeru. S HDP se to porovnává jenom proto, aby byl poměr nižší.

1 1
možnosti

J86a31n 31R31á37ž

17. 5. 2020 12:20

Euro je politický, nikoliv ekonomicky dotažený projekt a tato slabina euro co nevidět dožene. Teď je stabilní asi tak, jako provazochodec s balanční tyčí. Takovou balanční tyčí udržující "na laně" vysokou životní úroveň občanů mnoha zemí eurozóny, je neustálé zadlužování. Francie tak dosáhla před koronavirem zadlužení 98%HDP, Itálie 134%, Řecko 180%..atd. Jaký dopad na rozpočty a sekundárně i na životní úroveň občanů těchto zemí budou asi mít náklady na obsluhu dalších dluhů , když se čeká propad HDP např. u Itálie, či Španělska o víc jak 10% a u Francie o 5-7%?

Jejich nadějí byla emise t.zv. eurobondů, ale tu zablokovalo Německo s Nizozemskem, protože u jejich občanů skončila ochota dotovat životní úroveň občanů většiny zemí eurozóny.

Co pandemie udělá s eurem a inflací v eurozóně můžeme věštit max. ze skleněné koule.

15 1
možnosti

O jakékoliv měně můžete prohlásit to samé, vzájemné kurzy balancují, vyvažují se, což je samozřejmě velmi žádoucí a stabilizuje to ekonomiku. Umělé zásahy situaci jen zhoršují. Zadlužování patří do procesu konjunkce, krize. HDP je zvláštní veličina, o které kde kdo mluví a málo kdo se v ní vyzná. Složitý výpočet v návaznosti na statistické a účetní standardy může mít různé výsledky v různých státech i s jednotnou metodikou. Důvěra v tento ukazatel je nevalná, zvláště po excesu Řecka a přístupu k problematice ze strany Itálie. Porovnávání tohoto ukazatele se státy ve světě je velmi sporné.

Kolik hamburgerů si může průměrný občan daného státu koupit ze svého příjmu.

Tento hamburgerový test je kupodivu dost přesný díky tomu, že klasický hamburger se vyrábí všude stejně, ve stejní gramáži, ze stejných, víceméně místních, surovin.

Co je ale hlavní zpráva? No to, že Slovensko nás hrdé Čechy předběhlo a to díky euru. Proč nepřijmeme euro když je dobrý kurz a místo toho budeme prosit, až bude koruna v kanále. Ne to se bijeme v prsa jako hrdí Češi když je kurz silný a na hrdost zapomeneme a nadáváme na EU, když se to obrátí. Takže kdo vlastně na pohybu kurzu vydělává a kdo tratí? Zajímavá otázka, hlavně když ten kurzový rozdíl zaplatíme my, ze svých daní.

0 3
možnosti

M12a23r18c75e65l 77S61u95p

16. 5. 2020 16:17

S tím vyzdvihováním Eura do nebes bych byl opatrný. Zdevastovaný turistický ruch citelně zasáhne ekonomiky Řecka, Itálie, Španělska a Francie. Exportní schopnost bude také snížena a kamuflovat se nedá do nekonečna.

Samozřejmě měnová stabilita je důležitá a hodila by se nám.

Na druhou stranu každá mince má dvě strany. V dnešní době je snižování mezd velice nepopulární a někde skoro nemožné. Devalvací měny tohoto efektu dosáhneme a pak budeme snáže prodávat své výrobky a služby do zahraničí, což bude nesmírně důležité a nenahraditelné. Předpokládám, že sice zchudneme, ale zase si udržíme snáze zaměstnanost a konkurenceschopnost.

Hodně blbě se jezdí totiž na zahraniční dovolenou, když výplatu nemáte žádnou.

7 2
možnosti

No přesně to jsem se snažil již včera vysvětlit. Za podporu v "tvrdém euru" si stejně party v Tatrách neužijeme.

Ale to je jak mluvit do zdi. Euro je sektářská víra.

15 4
možnosti

Autorovi zastánci intervencí tvrdily a pak zapomněli... Autor sám by měl pro začátek pochopit, že stát dělá politiku fiskální a monetární. Pokud se zbaví vlastní měny, tak už může dělat jen tu fiskální, a i ta je dnes závislá na tom, co vymyslí v Bruselu.

17 4
možnosti

Jasně, a dneska na titulní straně iDnes říká Michl 'ještě že nemáme euro' a jak očekává růst HDP. Tak si vyberte.

0 0
možnosti
Foto

Tak pro Michla, který by přišel o práci platí ještě, že nemáme euro.

Pro nás ostatní platí, že nemít euro znamneá dnes řádově o 10% vyšší útratu v obchodě za stejný nákup.

1 10
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS