Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Buď zlikvidujeme naše malé a střední firmy, nebo přijmeme euro. Jiná cesta není.

Razance zvýšení úrokových sazeb překvapila ekonomy i firmy. Bude se dál zdražovat. Přitom stačilo před deseti lety přijmout euro a tenhle problém bychom dnes neřešili.

Česká národní banka po druhé v krátké době razantně zvýšila úrokové sazby. Motivací pro tento radikální krok je snaha o zmírnění inflace, která by mohla na přelomu roku stoupnout až na rekordních 7 %. Razance posledního zvýšení však překvapila všechny ekonomy a nadělá vrásky českým firmám i těm, kteří splácí, nebo si chtěli vzít hypotéku. Přitom stačilo před deseti lety přijmout euro a tenhle problém bychom dnes neřešili.

Evropská centrální banka stejně jako její americký protějšek zatím se zvyšováním sazeb vyčkávají. Dánská nebo Švýcarská centrální banka dokonce stále drží záporné úrokové sazby. Důvodů proto mají několik, tím hlavním ale je, že podle nich je inflace způsobena především externími zdroji, jako je cena ropy, zemního plynu a dalších surovin, a podle všeho bude mít krátkodobý charakter. Rostoucí ceny zmíněných komodit se v posledních dnech na trzích ustálily a očekává se jejich postupný pokles. Zvýšení úrokových sazeb by tak podle zmíněných bank bylo uspěchané a mělo by negativní dopad na oživení ekonomiky zotavující se po koronavirovém šoku. Zvýšením úrokových sazeb by totiž centrální banky zdražily firmám přístup k financování a tím přiškrtily jejich možnost expanze. Zároveň by tyto sazby tlumily poptávku. V obou případech by to znamenalo menší výrobu, což by vedlo k poklesu HDP a snížení konkurenceschopnosti.

A přesně tohle se teď děje v Česku. Zvýšeni úrokových sazeb se na straně úvěrů a hypoték projeví hned a lidem i firmám tak zdraží přístup k penězům. Na druhou stranu na spořících účtech se tyto změny takřka neprojevují, úroky se na nich stále drží kolem nuly. Tudíž nejen, že dojde k utažení výroby a tím růstu cen výrobků, ale zároveň zvýšení úrokových sazeb v tuhle chvíli nezmenší poptávku. Lidé totiž nebudou motivováni peníze v době 7% inflace spořit za nulový úrok, a navíc mají stále hlad po ročních covidových omezeních, během kterých rekordně našetřili, protože neměli za co utrácet. Jediný výsledek, který se tak včerejším krokem centrální banky dostaví, je další zdražování, čemuž paradoxně Česká národní banka chtěla zabránit. Nakonec se neprojeví ani proklamované zlevnění ceny bytů zdražením hypoték, protože vysoká cena nemovitostí není způsobena vysokou poptávkou, ale nedostatkem bytů. A ten je způsoben nikoliv touto poptávkou, ale stavební legislativou. Tím nejhorším důsledkem ale bude snížení konkurenceschopnosti našich malých a středních firem, které tvoří pracovní místa a páteř naší ekonomiky. Na rozdíl od těch velkých totiž nedosáhnou na půjčky v eurech, které mají díky expanzivní politice Evropské centrální banky téměř nulové úroky. Pro věřitele z eurozóny by totiž půjčky malým a středním českým firmám byly příliš rizikové s ohledem na jejich velikost a náklady případného vymáhání u českých soudů. Časté argumenty zastánců koruny, že při zvýšení úrokových sazeb zároveň koruna posílí a tím vykompenzuje ztráty jsou také milné.  Koruna totiž na včerejší zvýšení úrokových sazeb téměř nereagovala a po tom předchozím zvýšení úrokových sazeb dokonce po čase rychle oslabila.

Co dál? Naší ekonomice může pomoci jediná věc, které se paradoxně Češi bojí nejvíc, a to je přijetí eura. Než tak učiníme, bylo by moudřejší kopírovat politiku Evropské centrální banky a spoléhat se na to, že nám příliš neoslabí koruna. To je dnes role "nezávislé" malé měny v globální a otevřené ekonomice v době, kdy 22 z 27 členských států EU má euro, nebo na něj pevně navázanou měnu. To vše v situaci, kdy naše firmy musí vynakládat prostředky na ošetření kurzového rizika, kdy občané v Česku trpí dlouhodobě vyšším zdražováním a dražším hypotékám než v eurozóně a kdy stát platí vyšší úroky na obsluze státního dluhu. Každý den, co se korunu snažíme ze sentimentálních důvodů zachovat spolu s iluzí nezávislosti, oslabujeme naše podnikatele a přicházíme o stovky miliard ročně. Z toho plyne jediný závěr: Buď zlikvidujeme naše malé a střední firmy nebo přijmeme € se všemi z toho plynoucími výhodami. Jiná cesta není.

Michael Pascal Večeř
Autor: Michael Pascal Večeř | pátek 5.11.2021 16:22 | karma článku: 14,73 | přečteno: 1183x
  • Další články autora

Michael Pascal Večeř

Euro zachraňuje státní rozpočet!

Náš stát na tom opravdu není dobře ohledně strukturálních problémů s rozpočtem, a tak se snaží šetřit všude tam, kde to jen trochu jde. Pomáhá euro.

24.9.2023 v 19:48 | Karma: 9,80 | Přečteno: 366x | Diskuse| Ekonomika

Michael Pascal Večeř

Chcete euro v Česku? Mám pro vás dobrou zprávu!

Všechny země, které vstoupily do Evropské unie od roku 1993 se zavázaly k přijetí eura. Většině z nich se to už povedlo, Česko však zaostává. A politici si s tím nevědí rady. Musí to řešit sami občané.

23.9.2023 v 12:13 | Karma: 4,60 | Přečteno: 193x | Diskuse

Michael Pascal Večeř

Falešný strach z eura nás vychází draho!

Češi se bojí, že s přijetím eura všechno zdraží, přitom opak je pravdou. Ve většině zemích totiž po jeho přijetí inflace klesla. Česká ekonomika tak přichází o desítky miliard ročně kvůli falešnému strachu.

1.12.2022 v 18:39 | Karma: 12,85 | Přečteno: 483x | Diskuse| Ekonomika

Michael Pascal Večeř

Další euro-mýtus padl. V Česku je o 20% dráž než na Slovensku

Nakoupil jsme stejný nákup ve stejném řetězci v Česku a na Slovensku. Výsledek mě šokoval tím, jak moc je u nás dráž.

18.5.2022 v 10:54 | Karma: 17,90 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ekonomika

Michael Pascal Večeř

610 milionů argumentů pro €

Česká ekonomika každý den, kdy nemáme €, přichází o 610 milionů korun. Nejvíc na to doplácí české firmy, které tak ztrácí konkurenceschopnost.

6.1.2022 v 13:52 | Karma: 12,45 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3585x
Předseda občanské iniciativy Euro v Česku. Jedná se o dobrovolnou, nezávislou a neziskovou občanskou iniciativu, jejíž cílem je připravit Česko na přijetí eura prostřednictvím osvěty a aktivní činnosti.

 

Seznam rubrik