Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi, kteří chtějí euro, mají smůlu. Politici je nepodpoří. Ale proč?

Většina Čechů je proti přijetí eura a jejich názor veřejně sdílí i odpovídající část politiků. Proč ale Češi, kteří by euro chtěli, ve sněmovně nemají zastání? Svědčí to o neochotě politiků otevírat nepopulární a složitá témata.

Do poslanecké sněmovny se v roce 2017 dostalo devět politických subjektů. Tři z nich deklarují, že jsou pro brzké přijetí eura, dva zatím váhají a zbylé čtyři jsou ostře proti. V přepočtu na mandáty mají 68 % poslaneckých křesel odpůrci eura. Tento podíl odpovídá i názoru veřejnosti. Podle posledního průzkumu CVVM je proti společné měně 69 % Čechů[1]. Podíváme-li se však na opačnou stranu spektra, situace je alarmující. Zastánci eura mají v poslanecké sněmovně jen 11,5 %, zatímco přijetí společné měny podporuje 24 % obyvatel. Kde se tento nepoměr vzal a co pro Česko znamená? Tím se zabývala občanská iniciativa Euro v Česku ve své hodnotící zprávě, na jejíž přípravě se podílely i všechny politické subjekty. 

Co Vám politici neříkají

Většina sněmovních politických stran a hnutí si uvědomuje a uznává, že k přijetí eura jsme se zavázali a zároveň chápe euro jako další krok integrace EU. Většina z nich chce Česko v jádru této integrace a neztratit tak vliv na klíčová rozhodování, přičemž se jim příčí myšlenka více rychlostní Evropy, kde by Česko mělo menší slovo. Zároveň ale odmítají přijmout euro. Tím si ale protiřečí a dostávají se do prekérní situace, jak tyto dvě vzájemně se vylučující věci vysvětlit. Proto raději mlčí. Koaliční smlouva téma euro vůbec nezmiňuje a příliš jej nevytahuje ani opozice. Problém totiž tkví v tom, jak občanům vysvětlit odmítavý postoj vůči společné měně, když sami vědí, že její přijetí je v zájmu Česka. Častým jevem totiž je, že politici v médiích a na sociálních sítích horují proti euru, zatímco v odborných debatách a článcích jeho výhody připouštějí. Navedli se tak do situace, kdy se musí rozhodovat mezi tím, co je dobré pro Česko, a co pro jejich politické zájmy. A zatím vítězí politické zájmy.

Z hodnotící zprávy vyplývá, že pro většinu politických subjektů je důležitý Slovenský příklad. Jednotlivá uskupení se však liší se v jeho interpretaci. Naproti tomu se všichni shodují, že je nutná intenzivní, střízlivá a racionální debata, kterou v Česku postrádají. Někteří z nich uvádí, že aktivity v této oblasti provádí, chybí však koordinovaný přístup ze strany vlády nebo parlamentu. Vláda totiž 30. července 2019 schválila zrušení části usnesení, které ukládalo ministryni financí pravidelně informovat vládu o činnosti Národní koordinační skupiny pro zavedení eura za uplynulý kalendářní rok, kterou o několik let dříve sama zavedla právě za účelem koordinace technických příprav na zavedení eura v Česku. Od roku 2017 je zároveň neobsazená pozice Národního koordinátora pro zavedení eura a vláda se k jmenování nového stále nemá. Na vládní úrovni tak euro zůstává pouze v pravidelné zprávě ministerstva financí Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou, jehož perioda byla vládou prodloužena z jednoho na dva roky. Jindy o euru v poslanecké sněmovně neuslyšíte.

Překvapili komunisté

Během přípravy hodnotící zprávy občanská iniciativa Euro v Česku požádala vedení politických uskupení o aktuální stanoviska. Na tuto výzvu reagovaly všechny subjekty kromě Pirátů, SPD a ČSSD. Spolu s aktuálním stanoviskem nám propracovanější materiály k euru poskytly TOP 09 a překvapivě i KSČM. Tyto materiály byly rozsáhlejšího a odborného charakteru a byly projednány výkonnými orgány stran. Naproti tomu na webových stránkách má téma euro nejpropracovanější Pirátská strana, která tak své rozsáhlé stanovisko poskytuje otevřeně veřejnosti tímto kanálem. Téma euro ve volebním programu do poslanecké sněmovny 2017 zaznělo u všech subjektů kromě SPD a KSČM, ve volbách do europarlamentu 2019 pak kromě SPD. Jen zhruba polovina subjektů identifikovala v otázce eura víc než jeden kladný nebo záporný argument k přijetí společné měny.

Objevily se také subjekty, které podmiňují přijetí eura referendem. Senát však 25. února 2015 odhlasoval, že není nutné, aby se před přijetím eura konalo. Podle senátorů lidé věděli, že o přijetí eura hlasují, už když hlasovali o vstupu Česka do Evropské unie.

Stanovisko proti euru toho času zaujímá i prezident České republiky Miloš Zeman, byť byl donedávna významným zastáncem přijetí eura. Při svém posledním projevu v Evropském parlamentu v roce 2014 se dokonce vyjádřil pro jeho co nejrychlejší přijetí a odpůrce eura označil těmi, kteří mají neopodstatněný strach z neznámého.

Při práci na hodnotící zprávě vzala občanská iniciativa Euro v Česku v potaz i situaci v komunální politice. Během listopadu 2019 oslovila všechny starosty a starostky obcí v Česku s nabídkou uspořádání veřejných besed na téma euro přímo v jejich obcích. Z obdržených reakcí vyplynulo, že v komunální politice převažují starostové a starostky proti euru v poměru 2:1 vůči těm pro euro.

Přitom podle Situační analýzy v otázce přijetí eura v České republice[2], kterou občanská iniciativa Euro v Česku publikovala loni v září, se většina Čechů domnívá, že euro je pro země, které jej přijaly, pozitivní. Také si myslí, že by euro pomohlo českým podnikatelům. Mezi podnikateli z posledního šetření Svazu průmyslu a dopravy vyplynulo, že jich je pro euro až tři čtvrtiny. Pro většinu lidí a firem bude přechod na euro pouze přepočtem nominálních částek podle pevného koeficientu bez dalších nákladů.

Co by se mělo změnit?

Hlavním doporučením občanské iniciativy Euro v Česku je obnova a péče o národní debatu o přijetí eura. Část lidí není rozhodnutá a část je rozhodnuta na základě neúplných informací. Občané by měli být informování o výhodách i nevýhodách eura. Stejně tak nelze v diskuzi opomenout výhody a nevýhody vlastní měny. Češi se musí rozhodnout na základě informovaného souhlasu, nikoliv na základě účelových politických fabulací. Součástí celospolečenské debaty musí být dvanáctileté Slovenské zkušenosti, stejně tak jako aktuální zkušenosti z přijímání eura v Bulharsku a Chorvatsku. Politické subjekty musí přestat mlčet a začít se tomuto tématu věnovat s mírou důležitosti, která mu skutečně náleží. Euro se musí stát volebním tématem 2021, nikoliv povolebním trojským koněm.

Jelikož diskuzní platforma zatím nevzniká na vládní úrovni, ani z popudu samotných politických subjektů, stará se o ní přímo občanská iniciativa Euro v Česku. Ta pořádá na toto téma besedy s občany přímo v obcích napříč Českem.

Beseda o euru v Nové Vsi, září 2020.

Celou hodnotící zprávu si můžete přečíst zde. Zpráva je analýzou a reflexí současného stavu, rozebírá postoj jednotlivých politických stran a hnutí a nabízí jim východiska a doporučení, na co se v otázce eura do budoucna zaměřit. Odpůrci i zastánci eura v ní naleznou zajímavé informace, které stojí za zamyšlení.

Euro v Česku a politici

[1] CVVM: Občané ČR o budoucnosti EU a přijetí eura – červenec 2020

[2] https://www.eurovcesku.eu/dokumenty

Autor: Michael Pascal Večeř | pondělí 16.11.2020 13:44 | karma článku: 14,77 | přečteno: 1353x
  • Další články autora

Michael Pascal Večeř

Euro zachraňuje státní rozpočet!

Náš stát na tom opravdu není dobře ohledně strukturálních problémů s rozpočtem, a tak se snaží šetřit všude tam, kde to jen trochu jde. Pomáhá euro.

24.9.2023 v 19:48 | Karma: 9,80 | Přečteno: 366x | Diskuse| Ekonomika

Michael Pascal Večeř

Chcete euro v Česku? Mám pro vás dobrou zprávu!

Všechny země, které vstoupily do Evropské unie od roku 1993 se zavázaly k přijetí eura. Většině z nich se to už povedlo, Česko však zaostává. A politici si s tím nevědí rady. Musí to řešit sami občané.

23.9.2023 v 12:13 | Karma: 4,60 | Přečteno: 193x | Diskuse

Michael Pascal Večeř

Falešný strach z eura nás vychází draho!

Češi se bojí, že s přijetím eura všechno zdraží, přitom opak je pravdou. Ve většině zemích totiž po jeho přijetí inflace klesla. Česká ekonomika tak přichází o desítky miliard ročně kvůli falešnému strachu.

1.12.2022 v 18:39 | Karma: 12,85 | Přečteno: 483x | Diskuse| Ekonomika

Michael Pascal Večeř

Další euro-mýtus padl. V Česku je o 20% dráž než na Slovensku

Nakoupil jsme stejný nákup ve stejném řetězci v Česku a na Slovensku. Výsledek mě šokoval tím, jak moc je u nás dráž.

18.5.2022 v 10:54 | Karma: 17,90 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ekonomika

Michael Pascal Večeř

610 milionů argumentů pro €

Česká ekonomika každý den, kdy nemáme €, přichází o 610 milionů korun. Nejvíc na to doplácí české firmy, které tak ztrácí konkurenceschopnost.

6.1.2022 v 13:52 | Karma: 12,45 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ekonomika

Michael Pascal Večeř

Vím, jak zkrotit inflaci

Česko trápí prudký růst cen za zboží i energie. Na řešení většiny problémů jednoduchý recept neexistuje, na tenhle však ano.

9.11.2021 v 9:41 | Karma: 5,63 | Přečteno: 354x | Diskuse| Ekonomika

Michael Pascal Večeř

Buď zlikvidujeme naše malé a střední firmy, nebo přijmeme euro. Jiná cesta není.

Razance zvýšení úrokových sazeb překvapila ekonomy i firmy. Bude se dál zdražovat. Přitom stačilo před deseti lety přijmout euro a tenhle problém bychom dnes neřešili.

5.11.2021 v 16:22 | Karma: 14,73 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Ekonomika

Michael Pascal Večeř

Velké odhalení: kteří kandidáti (ne)chtějí €? A proč?

Už víte, koho budete letos volit? A zjišťovali jste, jestli náhodou nejsou pro €? Možná vás to překvapí, ale pro € jsou letos jen dvě uskupení. Bude to tak i po volbách?

15.9.2021 v 15:55 | Karma: 9,52 | Přečteno: 656x | Diskuse| Politika

Michael Pascal Večeř

Centrální bankéři mají o euru jasno

V Evropě jsme na jedné lodi, mít radost z toho, že díra je na druhé straně není šťastné. I to zaznělo v debatě centrálních bankéřů s veřejností o euru pořádané občanskou iniciativou Euro v Česku.

9.8.2021 v 11:24 | Karma: 8,92 | Přečteno: 496x | Diskuse| Ekonomika

Michael Pascal Večeř

Česko vs. Slovensko

Mělo by o euru být referendum? Jaké jsou výhody a nevýhody koruny? Občanská iniciativa Euro v Česku iniciovala další debatu o společné evropské měně, tentokrát s ekonomy a ministry financí Česka a Slovenska.

31.5.2021 v 12:31 | Karma: 10,65 | Přečteno: 461x | Diskuse| Ekonomika

Michael Pascal Večeř

Euro potřebujeme víc, než kdy dříve

České firmy budou s firmami ze zemí eurozóny v obrovské nevýhodě, budou muset vynakládat velké náklady na zajišťování kurzového rizika. O nevýhodách nečlenství Česka v eurozóně debatovali Tomáš Prouza a Mikuláš Peksa.

20.5.2021 v 14:40 | Karma: 11,78 | Přečteno: 593x | Diskuse| Ekonomika

Michael Pascal Večeř

Můj euro příběh

Evropská unie má vlastní měnu - euro. A euro není jen o tom, že nám usnadní cestování, ale celkově zvýší naší životní úroveň.

8.2.2021 v 7:30 | Karma: 9,84 | Přečteno: 446x | Diskuse| Politika

Michael Pascal Večeř

Přijetí eura v Česku nic nebrání

I tak by se dala interpretovat letošní zpráva o plnění kritérií připravenosti Česka přijmout euro, kterou dnes projednala vláda. Zpráva má poskytnout vládě věcné východisko pro rozhodnutí o stanovení konkrétního data přijetí eura.

7.12.2020 v 17:52 | Karma: 12,88 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Ekonomika

Michael Pascal Večeř

Prognóza ČNB: euro za 32 Kč, na dovolenou v zahraničí zapomeňte

Ještě na začátku roku panoval optimismus z vývoje kurzu koruny, která nebývale posilovala. Jakmile však propukla pandemie, zahájila strmý pád. Spolu s korunou tak padl mýtus o tom, že nás vlastní měna v krizi ochrání.

14.5.2020 v 15:33 | Karma: 44,34 | Přečteno: 45509x | Diskuse| Ekonomika

Michael Pascal Večeř

Čeká nás astronomické zadlužení, které kvůli absenci eura zaplatíme z vlastního

Letošní schodek rozpočtu má přesáhnout 300 mld. Kč, to je pětina příjmů českého rozpočtu. Kde však vláda chce vzít peníze, když ministryně financí odmítá škrty v rozpočtu na rok 2021 a zvyšování daní? A proč to vlastně odmítá?

27.4.2020 v 21:01 | Karma: 25,73 | Přečteno: 2337x | Diskuse| Ekonomika
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3585x
Předseda občanské iniciativy Euro v Česku. Jedná se o dobrovolnou, nezávislou a neziskovou občanskou iniciativu, jejíž cílem je připravit Česko na přijetí eura prostřednictvím osvěty a aktivní činnosti.

 

Seznam rubrik