Čeká nás astronomické zadlužení, které kvůli absenci eura zaplatíme z vlastního

27. 04. 2020 21:01:40
Letošní schodek rozpočtu má přesáhnout 300 mld. Kč, to je pětina příjmů českého rozpočtu. Kde však vláda chce vzít peníze, když ministryně financí odmítá škrty v rozpočtu na rok 2021 a zvyšování daní? A proč to vlastně odmítá?

Pojďme to vzít od poslední otázky. Příští rok nás čekají volby do poslanecké sněmovny a je jasné, že si vláda nyní nechce popudit občany a ztratit tak jejich přízeň. Zároveň je ale jasné, že když ne teď, stejně budeme muset někde vzít peníze později. A bude to hned po volbách. Navíc to pocítíme citelně a je dost možné, že zažijeme největší utahování opasků v historii. Nutno ještě podotknout, že už v únoru jsme měli nejhorší únorový schodek v historii České republiky, a to bylo ještě před krizí. Takže i když vláda bude zvyšování zadlužení Česka obhajovat právě pandemií, je tomu spíš paradoxně naopak, kdy vládě pandemie přišla jako dar z nebes, aby zakryla katastrofální fiskální politiku.

Na přijetí eura jsme do teď byli připraveni nejlépe v historii

Součástí špatné politiky je strategie v otázce přijetí eura. I přesto, že Česká republika je připravena přijmout eruo nejlépe v historii, což naznačil např. guvernér ČNB Jiří Rusnok na setkání lídrů průmyslu a exportu 10. prosince 2019, dělá vláda opačné kroky, aby se neznelíbila občanům, kteří bohužel v rámci této strategie, obzvlášť po migrační krizi 2015, slýchávali tolik negativ o EU a euru, až je přijali za své. Přitom otázka přijetí eura je skutečnou existenční záležitostí. Nepřijetí eura významně ovlivní růst naší životní úrovně, a to záporným směrem. Místo ekonomických zájmů naší země tedy vlády v honbě za volebními hlasy posledních 6 let hájí pouze své politické zájmy.

Příliš omezený a krátkozraký pohled Česka na Evropský stabilizační mechanismus

Častým argumentem dnešních politiků je, že nechtějí ručit za dluhy Řecka nebo Itálie. Česká republika, která od vstupu do EU získala z rozpočtu o 809 mld. Kč (2 x více, než do něj odvedla), mj. od zemí, jako je právě Itálie, která je čístým plátcem do rozpčtu EU (odvádí do něj více, než získává) se zdráhá vložit do Evropského stabilizačního mechanismu, rezervního fondu eurozóny, 50 mld. Kč a upsat kapitál 450 mld. Kč na příštích 12 let, i když by se tím stala akcionářem fondu a nešlo by o jednostranný tok peněz, nýbrž úvěrový a záruční finanční nástroj, tedy že by se peníze po případném využití opět do ESM vrátily, nehledě na to, že by třeba mohly být využity u nás, jak se teď ukazuje při záchranném balíčku v souvislosti s COVID-19. Celý český pohled na ESM je tak velmi omezený a krátkozraký a v době krize si budeme muset pomoci sami, zatímco státy eurozóny díky možnosti redistribuce kapitálu budou mít lepší přístup k okamžitým penězům ve chvíli, kdy bude čas rozhodujícím faktorem. Toho jsme svědky již dnes, kdy na účtech zahraničních konkurentů již přistála první podpora, zatímco u nás se o podpoře stále jen mluví.

Vláda projedla dobu prosperity a na rozdíl o eurozóny si nevytvořila žádné rezervy, které by nyní mohla použít

Avšak po současné krizi možná větší části odpůrců eura dojde, že členství v eurozóně by pro nás bylo výhodnější, protože Alena Schillerová připravila a v pořadu Otázky Václava Moravce v neděli 19. dubna 2020 představila plán astronomického zadlužení Česka až do roku 2028, který bude realizován až po volbách 2021, aby teď vláda nepřišla o hlasy. Strategií je, že aby nemusela škrtat v rozpočtu na sociálních úplatcích občanům a zvyšovat daně, bude prodávat státní dluhopisy. Ty ale budou v korunách a je tu obrovské riziko, že o ně investoři z důvodu nejistoty nebudou mít zájem, zatímco u eurových dluhopisů by toto riziko bylo výrazně menší. Jediný, kdo tak naše dluhopisy koupí bude Česká národní banka, která ne náhodou dostala tuto pravomoc nedávnou novelou zákona. To znamená, že tento astronomický dluh nakonec vysaje vláda z našich kapes a nejméně do roku 2028 jej budeme splácet my všichni, jen to bude oklikou přes ČNB méně očividné. Ano, to je realita vlády hnutí ANO, která projedla dobu prosperity, abychom si teď utáhli opasky jako ještě nikdy. Pak budeme za euro i ESM vděční.

Autor: Michael Pascal Večeř | pondělí 27.4.2020 21:01 | karma článku: 25.73 | přečteno: 2336x

Další články blogera

Michael Pascal Večeř

Euro zachraňuje státní rozpočet!

Náš stát na tom opravdu není dobře ohledně strukturálních problémů s rozpočtem, a tak se snaží šetřit všude tam, kde to jen trochu jde. Pomáhá euro.

24.9.2023 v 19:48 | Karma článku: 9.45 | Přečteno: 365 | Diskuse

Michael Pascal Večeř

Chcete euro v Česku? Mám pro vás dobrou zprávu!

Všechny země, které vstoupily do Evropské unie od roku 1993 se zavázaly k přijetí eura. Většině z nich se to už povedlo, Česko však zaostává. A politici si s tím nevědí rady. Musí to řešit sami občané.

23.9.2023 v 12:13 | Karma článku: 4.13 | Přečteno: 192 | Diskuse

Michael Pascal Večeř

Falešný strach z eura nás vychází draho!

Češi se bojí, že s přijetím eura všechno zdraží, přitom opak je pravdou. Ve většině zemích totiž po jeho přijetí inflace klesla. Česká ekonomika tak přichází o desítky miliard ročně kvůli falešnému strachu.

1.12.2022 v 18:39 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 482 | Diskuse

Michael Pascal Večeř

Další euro-mýtus padl. V Česku je o 20% dráž než na Slovensku

Nakoupil jsme stejný nákup ve stejném řetězci v Česku a na Slovensku. Výsledek mě šokoval tím, jak moc je u nás dráž.

18.5.2022 v 10:54 | Karma článku: 17.90 | Přečteno: 1129 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 589 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.69 | Přečteno: 897 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.59 | Přečteno: 1535 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 16 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3585

Předseda občanské iniciativy Euro v Česku. Jedná se o dobrovolnou, nezávislou a neziskovou občanskou iniciativu, jejíž cílem je připravit Česko na přijetí eura prostřednictvím osvěty a aktivní činnosti.

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...